♥ GRATIS VERZENDING VANAF €75 ♥ SNELLE LEVERING ♥ ACHTERAF BETALEN
Gevaarlijke botten ~ geef ze niet - Keetjes

Gevaarlijke botten ~ geef ze niet

Wijdverspreid maar Riskant: De Realiteit van Hondenbotten in Dierenwinkels

Hondenbotten zijn overal te vinden, zowel in fysieke als online dierenwinkels. Ze lijken een ideale lekkernij voor onze honden, maar de waarheid is schokkend: deze botten zijn potentieel levensgevaarlijk.

Waarom Hondenbotten een Risico Vormen: Inzichten uit Verpakkingsetiketten

Opmerkelijk genoeg waarschuwen de verpakkingen van deze botten vaak voor de risico's. Ze zijn bedoeld als kauwsnack of tijdverdrijf, maar niet om volledig op te eten. De kleine tekst op de verpakking onthult dat fijngekauwde bottenmassa kan leiden tot ernstige maagverstoppingen en dat scherpe botsplinters de darmwand kunnen beschadigen. Dit is een duidelijke indicatie dat fabrikanten zich bewust zijn van de gevaren.

De Schokkende Waarheid: Ernstige Gezondheidsrisico's en Klachten

Onderzoek toont aan dat de verwerking van deze botten - koken, roken of bakken - allemaal bijdraagt aan het risico op versplintering. Er zijn talloze gevallen waarin huisdieren ernstig ziek werden of zelfs stierven door interne schade veroorzaakt door botfragmenten. Dit benadrukt de ernst van het probleem.

De Rol van Conserveermiddelen en Kunstmatige Smaakstoffen in Hondenbotten

Bovendien is er de kwestie van toegevoegde conserveermiddelen en nep-rookaroma's in deze botten. De vraag rijst: willen we echt dat onze honden botten eten die kunstmatig zijn gearomatiseerd, in plaats van natuurlijke opties? Het geven van een gerookt bot of een "echt serranobot" kan aantrekkelijk lijken, maar in werkelijkheid is het een van de gevaarlijkste snacks die je jouw hond kunt geven.

Lees hier het bericht in de AD: strijd tegen dodelijk dinobot gaat door na tweede sterfgeval hond

Lees hier het bericht in de Gelderlander: 4 jarige hond sterft op gruwelijke manier na eten dinobot

Nadelen op een rij:

 1. Gebitsproblemen: Dinobotten staan bekend om hun hardheid, wat aantrekkelijk kan lijken voor stevige kauwers. Echter, deze extreme hardheid kan juist schadelijk zijn voor de tanden van de hond. Het risico op gebroken tanden en tanderosie is significant, wat kan leiden tot pijnlijke aandoeningen en dure tandheelkundige behandelingen.

 2. Onbalans in Voedingsstoffen: Dinobotten zijn gemaakt van dragend bot, wat betekent dat ze rijk zijn aan calcium en fosfor. Hoewel deze mineralen essentieel zijn voor een gezonde ontwikkeling, kan een teveel ervan leiden tot een onbalans in de voedingsstoffen. Dit kan problemen veroorzaken zoals bot- en gewrichtsaandoeningen, vooral bij jonge honden die nog in de groei zijn.

 3. Spijsverteringsproblemen: Een van de meest voorkomende problemen bij het consumeren van dinobotten is constipatie. Deze botten zijn moeilijk verteerbaar en kunnen leiden tot harde ontlasting en verstoppingen, wat erg oncomfortabel en zelfs gevaarlijk kan zijn voor de hond. Daarnaast bestaat het risico dat scherpe botfragmenten de maag of darmen beschadigen.

 4. Splinters en Beschadigingen: Door het roken en verhitten van de botten tijdens het bereidingsproces, kunnen dinobotten makkelijker splinteren. Deze splinters kunnen ernstige inwendige verwondingen veroorzaken, waaronder perforaties in het maag-darmkanaal. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en vereist in veel gevallen chirurgische ingrepen.

  Je wilt natuurlijk het allerbeste voor je hond, en dat snappen wij helemaal. Daarom adviseren wij om te kiezen voor een veiliger alternatief. Ga voor een kauwsnack die misschien een kortere kauwtijd biedt, maar waar je hond vaker en met meer plezier van kan genieten.

  Bij Keetjes hebben we een fantastisch assortiment aan kauwsnacks, met voor elk hondje wat wils! Onze klanten hebben niet één favoriet, want al onze snacks zijn geliefd. Ontdek de verscheidenheid en vind de perfecte traktatie voor jouw trouwe viervoeter in ons populaire aanbod.

  Vorige
  Volgende
  Terug naar Blogs