♥ GRATIS VERZENDING VANAF €75 ♥ SNELLE LEVERING ♥ ACHTERAF BETALEN

De Voedingswaarde Ontcijferd: Begrijp Wat Je Hond Echt Eet

Bij Keetjes zetten we ons in voor transparantie en educatie over de voedingswaarde van hondenvoeding. Wanneer je de etiketten van hondenvoeding bestudeert - of het nu gaat om brokken, snacks of vers vlees voor jouw hond - kom je termen tegen zoals ruw eiwit, ruw vet, ruwe celstof, ruw as en vocht. In dit artikel ontcijferen we wat deze belangrijke voedingswaarden echt betekenen voor de gezondheid en het welzijn van jouw hond

Ruw Eiwit Uitgelicht: De Essentiële Rol in de Voeding van Jouw Hond

Eiwitten zijn meer dan alleen een voedingsstof; ze zijn de essentiële bouwstenen van het leven, met name voor een levendige en energieke hond. De term 'ruw eiwit' op het etiket van hondenvoeding geeft een directe indicatie van de hoeveelheid eiwitten die het product bevat. Maar de rol van eiwitten is veelzijdig en hun belang strekt zich uit tot verschillende aspecten van de gezondheid van jouw hond.

Het Belang van Eiwitten

Eiwitten zijn samengesteld uit aminozuren, de fundamentele componenten die helpen bij het opbouwen van nieuwe cellen en het repareren van oude cellen. Ze zijn vitaal voor het onderhouden van spiermassa, wat vooral belangrijk is voor honden met een actieve levensstijl. Maar het gaat verder dan dat:

 • Immuunsysteem: Eiwitten spelen een cruciale rol in de vorming van antilichamen die helpen bij de bescherming tegen infecties.
 • Hormonen en Enzymen: Vele hormonen en enzymen, die biochemische processen in het lichaam van de hond reguleren, zijn eiwitachtig van aard.
 • Energie: Hoewel vetten de primaire energiebron zijn, kunnen eiwitten worden gemetaboliseerd om energie te leveren in tijden van behoefte.

Hoe Ruw Eiwit Wordt Gemeten

De meting van ruw eiwit in hondenvoeding wordt gedaan via de Kjeldahl-methode. Deze wetenschappelijke techniek bepaalt de stikstofinhoud van een product, welke vervolgens wordt omgezet in een ruw eiwitwaarde. Dit geeft ons een schatting van de totale hoeveelheid eiwit in het voer.

Eiwitkwaliteit bij Keetjes

Bij Keetjes gaat het niet alleen om de kwantiteit van de eiwitten, maar ook om de kwaliteit. We selecteren onze eiwitbronnen zorgvuldig om ervoor te zorgen dat ze een compleet aminozuurprofiel bieden. Dit betekent dat onze hondenvoeding en hondensnacks alle essentiële aminozuren bevatten die jouw hond zelf niet kan aanmaken.

Ruw Eiwit in Verschillende Producten

 • Hondensnacks: Onze snacks bevatten een optimale hoeveelheid eiwit voor een gezonde, smakelijke beloning die bijdraagt aan de dagelijkse eiwitbehoefte zonder het risico van overvoeding.
 • Brokken: Onze brokken bieden een gebalanceerde hoeveelheid eiwit voor dagelijkse voeding, geschikt voor honden van alle leeftijden en activiteitsniveaus.
 • Vers Vlees: Voor de liefhebbers van een rauw dieet of vers vlees, bieden onze producten hoogwaardige eiwitten die dicht bij de natuurlijke voedingsbronnen van honden liggen.

Ruw Vet in Hondenvoeding: Essentieel voor Vitaliteit en Welzijn

Bij Keetjes begrijpen we dat vet een essentieel macronutriënt is in de voeding van honden, net zoals bij mensen. Maar 'ruw vet' gaat over veel meer dan alleen calorieën. Het gaat om een bron van energie die van vitaal belang is voor de gezondheid en het geluk van jouw hond.

Hoe Wordt Ruw Vet Gemeten?

'Ruw vet' verwijst naar de totale hoeveelheid vetten die aanwezig zijn in een voedingsproduct, inclusief essentiële vetzuren die honden niet zelf kunnen aanmaken. Dit wordt gemeten door een laboratoriumproces waarbij vet uit het voedsel wordt geëxtraheerd met organische oplosmiddelen. Wat overblijft, is de hoeveelheid vet die op het etiket wordt vermeld.

De Multifunctionele Rol van Vetten

Vetten zijn de dichte energiebronnen die je hond de nodige power geven om te spelen en te leren. Ze zijn ook dragers van smaak en aroma, wat hondenvoeding en -snacks onweerstaanbaar maakt voor onze viervoeters.

Energievoorziening

Ruw vet in hondenvoeding is essentieel voor langdurige energie. Omdat vetten meer dan dubbel zoveel energie bevatten per gram in vergelijking met eiwitten of koolhydraten, zijn ze bijzonder belangrijk voor actieve honden en werkhonden die veel energie verbruiken.

Gezonde Huid en Vacht

Vetten spelen een cruciale rol in de gezondheid van de huid en vacht van jouw hond. Essentiële vetzuren zoals omega-3 en omega-6, die vaak in hondensnacks en -voeding worden aangetroffen, helpen de huid gehydrateerd en de vacht glanzend te houden.

Absorptie van Vitaminen

Vetten helpen bij de opname van in vet oplosbare vitamines A, D, E en K. Zonder voldoende vet in de voeding van jouw hond, kunnen deze vitamines niet effectief worden opgenomen, wat kan leiden tot voedingstekorten ondanks een anderszins gezond dieet.

Ruw Vet in Verschillende Soorten Hondenvoeding

Bij hondensnacks is het belangrijk om een evenwichtige hoeveelheid vet te hebben. Te veel vet kan leiden tot gewichtstoename, terwijl te weinig vet de bovenstaande voordelen kan verminderen. Onze Keetjes-snacks zijn zorgvuldig geformuleerd om jouw hond van de juiste hoeveelheid vet te voorzien voor zowel energie als smaak.

In droge brokken is het vetgehalte vaak hoger dan in vers vlees, omdat vet niet alleen voedingswaarde biedt, maar ook helpt bij het productieproces door de brokken smakelijker en compacter te maken.

Vers vlees voor honden bevat van nature vetten, vooral als er sprake is van zichtbaar marmering. Bij Keetjes is ons vers vlees zorgvuldig gebalanceerd om te zorgen voor voldoende vet voor energie, zonder het risico van overvoeding.

Ruw As: Minerale Inhoud

'Ruw as' klinkt misschien niet aantrekkelijk, maar het is simpelweg een maat voor de totale hoeveelheid mineralen in de voeding, zoals calcium, fosfor en magnesium. Deze mineralen zijn onmisbaar voor sterke botten en tanden, zenuwfuncties en andere vitale processen.

Hoe wordt deze waarde verkregen en wat betekent het precies voor jouw hond?

Het Verkrijgen van de Ruw As Waarde

De term 'ruw' in ruw as wijst op de onbewerkte vorm van de gemeten stoffen. Om de ruw as waarde te verkrijgen, wordt het voedsel verbrand bij hoge temperaturen in een proces genaamd verasming. Wat overblijft na deze verbranding is een poederachtige substantie die voornamelijk bestaat uit mineralen – dit is de ruwe as. Het geeft ons inzicht in de hoeveelheid en de kwaliteit van de mineralen die aanwezig zijn in de voeding.

Waarom zijn Mineralen Zo Belangrijk?

Mineralen zijn onmisbare voedingsstoffen die jouw hond uit zijn dieet moet halen. Ze zijn essentieel voor een verscheidenheid aan lichaamsfuncties:

 • Calcium en Fosfor: Deze twee mineralen werken hand in hand om sterke botten en tanden te vormen. Een juiste balans tussen deze twee is cruciaal voor de botgezondheid van jouw hond.
 • Magnesium: Dit mineraal is belangrijk voor spier- en zenuwfuncties en speelt een rol in honderden enzymatische reacties in het lichaam van jouw hond.
 • Kalium en Natrium: Deze elektrolyten zijn belangrijk voor de cel- en zenuwfunctie en het behoud van de vochtbalans in het lichaam.

De Betekenis van Ruw As in Verschillende Hondenvoeding

In brokken geeft de ruw as waarde ons een idee van de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten. Een te hoge ruw as waarde kan duiden op het gebruik van veel botten en andere componenten die minder voedzaam zijn.

In hondensnacks kan de ruw as waarde variëren, afhankelijk van het type en de hoeveelheid mineralen die toegevoegd zijn voor nutritionele doeleinden. Bij Keetjes zorgen we ervoor dat onze snacks een optimale hoeveelheid ruwe as bevatten, zodat ze bijdragen aan de dagelijkse minerale inname zonder overbelasting.

Bij vers vlees voor honden verwachten we een lagere ruw as waarde, wat aangeeft dat het vlees van hoge kwaliteit is en niet onnodig verrijkt is met bot- of mineraalrijke vullers. Verse voeding van Keetjes staat garant voor een natuurlijke inname van mineralen zonder kunstmatige toevoegingen.

Ruwe Celstof: De Rol van Vezels in Hondenvoeding

In de wereld van hondenvoeding is 'ruwe celstof' een term die misschien niet meteen tot de verbeelding spreekt, maar het belang ervan voor de gezondheid van jouw hond is niet te onderschatten. Laten we eens nader bekijken wat ruwe celstof precies is en waarom het een sleutelrol speelt in zowel de spijsvertering als het algehele welzijn van je hond.

Wat is Ruwe Celstof?

Ruwe celstof is de term die gebruikt wordt om de hoeveelheid onverteerbare plantaardige vezels in hondenvoeding te beschrijven. Deze vezels komen voornamelijk uit de celwanden van planten. Hoewel deze componenten niet door de enzymen van de hond afgebroken kunnen worden, hebben ze een aantal cruciale functies in het lichaam.

Het Belang van Vezels

Vezels spelen een essentiële rol bij de spijsvertering en darmgezondheid van honden:

 • Darmgezondheid: Vezels zorgen voor bulk in het spijsverteringskanaal, wat de darmbewegingen helpt reguleren. Dit is cruciaal voor het voorkomen van zowel constipatie als diarree.
 • Verzadigingsgevoel: Vezels absorberen water en zwellen op in de maag, wat kan helpen om een hond langer een vol gevoel te geven. Dit is vooral belangrijk voor gewichtsbeheersing.
 • Prebiotische Functies: Bepaalde soorten vezels fungeren als prebiotica en voeden de goede bacteriën in de darm, wat de darmflora ten goede komt.
 • Toxine Eliminatie: Vezels binden aan bepaalde afvalstoffen en gifstoffen in de darmen, waardoor deze effectiever worden geëlimineerd.

Vocht: Essentieel voor Leven en Lekker Eten

Het Belang van Vocht in Hondenvoeding

Vocht in hondenvoeding is meer dan alleen water toegevoegd aan de voeding; het is een cruciaal onderdeel dat bijdraagt aan de algemene gezondheid en het welzijn van honden. Net zoals bij mensen, bestaat het lichaam van een hond voor een groot deel uit water. Dit water speelt een rol in vrijwel alle lichaamsfuncties, van spijsvertering en bloedsomloop tot temperatuurregeling en de gezondheid van de huid.

Hydratatie

Een van de belangrijkste functies van vocht in hondenvoeding is het ondersteunen van de hydratatie. Honden halen niet alleen hun vocht uit drinkwater; het water dat van nature in hun voeding aanwezig is, levert ook een significante bijdrage aan hun dagelijkse waterinname. Vooral bij actieve honden of in warme klimaten kan het vocht in de voeding helpen om de hydratatiestatus op peil te houden.

Versheid en Smaak

Vocht heeft ook invloed op de versheid en de smaak van de voeding. Vers vlees voor honden van Keetjes staat bekend om zijn sappigheid en natuurlijke smaak, iets wat droge brokken niet kunnen bieden. Vocht helpt bij het vrijkomen van aroma's en smaken die de eetlust van honden kunnen stimuleren, wat bijzonder nuttig is voor kieskeurige eters of oudere honden met een verminderde reukzin.

Balans in Voedingsstoffen

In droge hondenvoeding, zoals brokken, is het vochtgehalte bewust laag gehouden. Dit is niet alleen voor een langere houdbaarheid, maar ook om te zorgen voor een geconcentreerde voedingswaarde per gram. Bij Keetjes zorgen we ervoor dat zelfs onze droge voeding voldoende vocht bevat voor de vertering, terwijl we ook de voedingsdichtheid bewaken.

Vocht in Hondensnacks

Voor hondensnacks is het vochtgehalte ook van belang, hoewel deze vaak lager is dan in vers vlees. Bij Keetjes houden we het vochtgehalte in onze snacks optimaal om de textuur aangenaam te houden zonder de houdbaarheid in gevaar te brengen.

Vers Vlees voor Honden: Hydratatie Plus Voeding

Bij ons verse vlees voor honden is het vochtgehalte hoger, wat bijdraagt aan een natuurlijke inname van vocht en voedingsstoffen in een vorm die dicht bij hun natuurlijke dieet ligt. Het aanbieden van vers vlees kan helpen om de totale vochtinname van uw hond te verhogen, wat van vitaal belang is voor zijn gezondheid.

Wanneer je kiest voor Keetjes, kies je voor kwaliteit en zekerheid. Onze belofte is een gezonde, gebalanceerde voeding voor jouw hond, zodat jullie samen kunnen genieten van alle avonturen die voor jullie liggen.