♥ GRATIS VERZENDING VANAF €75 ♥ SNELLE LEVERING ♥ ACHTERAF BETALEN
Pens stinkt?

Pens stinkt?

Pens ruikt...

Pens, zo ontzettend goed voor onze honden! Hoe zit dat nou met de geur?

De geur van pens kan soms onaangenaam zijn, maar de geur is sterk afhankelijk van het dieet van de koe.

De meeste mensen zullen op de vraag "hoe ruikt pens?" antwoorden: "vis, koeienmest, slecht, rot" De geur is soms ongrijpbaar. 

Pens is de maag van een herkauwer. Bij Keetjes bieden we de pens van verschillende herkauwers aan, als rundlam en geit

Gezien het feit dat pens de maag is, en dus met de maaginhoud samenhangt, is wat het dier eet van groots belang.  Naast andere factoren bepaalt het dieet van het dier de geur en smaak van de pens.

Wat is pensverzuring?

Er is sprake van pensverzuring of pensacidose wanneer het evenwicht in de pens van de koe verstoord is. In de pens zitten actieve micro-organismen (pensflora) die helpen het vezelrijke voedsel te verteren en om te zetten in voedingsstoffen als vluchtige vetzuren en eiwitten. 

Oorzaken van pensverzuring?

  • Er wordt te veel zuur geproduceerd in de pens doordat het dier te veel of te snel eet, of doordat het te veel fermenteerbaar voer krijgt (bv. granen) of in het algemeen te veel voer. 
  • Omgevingsfactoren met een negatieve invloed op de pH in de pens: te weinig tijd om te herkauwen, gebrek aan comfort, hitte, stress.

Voor de productie van onze runderpens wordt uitsluitend gebruik gemaakt van topkwaliteit rundvlees van eersteklas jongvee.

De ecologische zuiverheid van het land waar het vee wordt gehouden en het natuurlijke voer dat ze krijgen, garanderen dat onze pens tot de hoogste kwaliteit vlees behoort.

Ons rundvlees is voornamelijk afkomstig van grasgevoerde dieren. Het is mogelijk dat individuele koeien wel graansupplementen krijgen als dat nodig is, maar over het algemeen: grasland verhoogd en aangevuld met veel lokaal hooi. Omdat grassen verschillen van veld tot veld, van seizoen tot seizoen en omdat hetzelfde kan worden gezegd van hooi, is het niet moeilijk te begrijpen hoe deze schijnbaar kleine veranderingen in het dieet grote geurverschillen kunnen veroorzaken. 

Een andere factor om te ruiken is versheid. We hebben het geluk dat onze hele rauwe pens direct na het slachten kan worden verwerkt. Geen wachttijden. 

Wanneer we met de groene pensen bezig zijn komen geuren als "vers gras en hooi" in onze neuzen. (Dat kan natuurlijk ook te maken hebben met blik- & geurvernauwing ten gevolge van beroepsdeformatie maar dat terzijde :-) )

Onze groene runderpens wordt voorzichtig geconserveerd volgens het beproefde droogproces. Het water wordt langzaam aan de verse pensen onttrokken, waardoor zowel het aroma als de talrijke mineralen en voedingsstoffen nagenoeg volledig behouden blijven en deze lekker knapperig wordt.

Vorige
Volgende
Terug naar Blogs