♥ GRATIS VERZENDING VANAF €75 ♥ SNELLE LEVERING ♥ ACHTERAF BETALEN
Obesitas bij honden - Keetjes

Obesitas bij honden

Het is nooit te laat voor een gezondere hond

Merk je dat je hond zich niet lekker voelt?

Het kan zijn dat je hond last heeft van overgewicht, wat een aanzienlijke impact heeft op zijn welzijn. Bij honden is de invloed van extra kilo's veel groter dan bij mensen. Dit kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen zoals metabole stoornissen, orgaanproblemen, diabetes, hypertensie, lever- en nierziekten, huidaandoeningen, artritis, urinewegproblemen, orthopedische kwesties, schildklierafwijkingen, ademhalingsproblemen, hartfalen, chronische ontstekingen en mogelijk zelfs kanker.

Obesitas bij honden: Hoe beïnvloedt het de levensduur van je viervoeter?

Helaas leven honden met overgewicht of obesitas gemiddeld 2 1/2 jaar minder.  Gelukkig kunnen veel van deze gezondheidsproblemen worden voorkomen of verminderd door goede voeding, een actieve levensstijl en het handhaven van een gezond gewicht.

Levensstijlbeheer en monitoring bij gewichtsverlies

Het verhogen van fysieke activiteit is een essentieel onderdeel van de meeste gewichtsbeheersingsprogramma's voor honden. Dit helpt naar verluidt om de magere spiermassa te behouden terwijl het verlies van vetweefsel wordt bevorderd. Regelmatige controle van het lichaamsgewicht is cruciaal voor het volgen van de voortgang, typisch elke twee weken aanvankelijk, en dan minder frequent naarmate er consistente vooruitgang wordt geboekt. Er is beperkt direct bewijs dat gewichtsverlies leidt tot een verhoogde levensduur of een verlaagd ziekterisico bij honden. Echter, verbeteringen in mobiliteit, ademhalingsfunctie, insulinegevoeligheid en andere metabole ontregelingen zijn waargenomen bij succesvol gewichtsverlies. Ook de levenskwaliteit verbetert na gewichtsverlies, zoals te zien is in toenames in vitaliteitsscores en afnames in scores van emotionele verstoring en pijn (Bron: Proceedings of the Nutrition Society, Cambridge Core)

Cardiovasculaire Veranderingen bij Gewichtsvermindering

Een studie die zich richtte op het effect van obesitas en daaropvolgende gewichtsvermindering op de hartstructuur en -functie bij honden toonde significante veranderingen in cardiovasculaire parameters met gewichtsvermindering. Gewichtsvermindering over een mediane periode van 224 dagen resulteerde in een mediane vermindering van het lichaamsgewicht van 4,55 kg, wat neerkomt op een afname van het lichaamsgewicht van 23%. Dit werd geassocieerd met verbeteringen in verschillende cardiovasculaire parameters (Bron: BMC Veterinary Research).

Factoren die bijdragen aan gewichtstoename bij honden

Net als bij mensen, wordt energie bij honden gemeten in calorieën. Overtollige energie wordt opgeslagen als vet. Onze huisdieren hebben echter niet dezelfde behoefte aan energiereserves als wilde dieren, zoals beren die zich voorbereiden op winterslaap. Factoren als de hoeveelheid en de calorische dichtheid van voedsel, genetica, levensstijl, activiteitenniveau, leeftijd en gezondheid spelen allemaal een rol in het gewicht van je hond.

Body Condition Score: Meet de gezondheid van je hond

De Body Condition Score (BCS) is een effectieve methode om de gezondheid van je hond te beoordelen, belangrijker dan het gewicht zelf. Deze score varieert van 1 (extreem dun) tot 9 (extreem zwaarlijvig), met 4 en 5 als ideaal.

Tips voor gewichtsverlies bij honden

1: Meten is weten oftewel meet de hoeveelheid voer (brok of vlees) af. Meet de hoeveelheid passend bij een gezond gewicht voor je hond dus niet het gewicht wat hij nu met zich  mee draagt.

2: Snack verstandig. Gezonde traktaties zonder toevoegingen. Puur vlees of vis. 

Al onze snacks zijn vrij van toevoegingen, enkel gedroogd en zijn een gezonde aanvulling.

3: Bewegen. Lekker samen lopen. Vergroot de afstand langzaam zodat je hond conditie kan opbouwen.

4: Speel met je hond. 

5: Plan dates met geschikte speel partners ( lees; andere honden).

6: Caloriearm en vezelrijk voedsel (zoals Keetjes® Powerfoods) kan het succes van een plan voor gewichtsverlies bevorderen; ze helpen niet alleen om honden een voller gevoel te geven en het hongergevoel te verminderen, ze verminderen ook de calorische dichtheid van een dieet zodat een grotere hoeveelheid voedsel kan worden gevoerd.

Obesitas bij honden

Vorige
Volgende
Terug naar Blogs