♥ GRATIS VERZENDING VANAF €75 ♥ SNELLE LEVERING ♥ ACHTERAF BETALEN
Endorfine en zo... - Keetjes

Endorfine en zo...

De meeste honden die in een directe stress-modus verkeren gecombineerd met angst zullen niet kauwen.

Maar stress is meer dan dat.

Stress is een vorm van spanning die in het lichaam optreedt als reactie op externe prikkels en die gevolgd wordt door een bepaald patroon van fysiologische reactie.

Bijvoorbeeld  het vallen van het blad: Er zijn genoeg honden die daardoor stress ervaren (zij het positief of negatief) en daardoor drukker zowel buiten als binnen kunnen worden. Kauwen helpt ze dan endorfine aan te maken.

Endorfine is een door het lichaam geproduceerd stofje met pijnstillende eigenschappen. Endorfines worden geproduceerd door de hypofyse tijdens lichamelijke inspanning, opwinding, pijn enzovoorts. Endorfines zijn mede verantwoordelijk voor een gevoel van geluk of euforie.

Uit biochemisch onderzoek is gebleken dat honden met hoge energie of hoge angst ook een langer dan normaal niveau van endorfines hebben of dat ze deze niet efficiënt produceren.

Wanneer het endorfine gehalte te laag is zal de hond hoogstwaarschijnlijk veel emotionele stress ervaren. Dit kan resulteren in neurotisch gedrag zoals bijvoorbeeld poot kauwen, zelfbeschadiging, overdreven blaffen, schaduw achtervolgen, staart jagen, bijten en ander obsessief gedrag. Alles wat pijn of opwinding veroorzaakt verhoogt het endorfine gehalte. Als een soort van zelfmedicatie. Dit soort stress kan ook leiden tot huidproblemen als gevolg van verhoogde bloedspiegels van cortisol die de normale werking van het immuunsysteem verstoren.

De hersenchemie van de hond is fascinerend en zeer complex, we weten heel veel nog niet maar gelukkig weten we wel hoe we de endorfine (en serotonine) spiegel bij onze honden kunnen verhogen en op die manier stress kunnen verlagen.

Kauwen is het beste Anti-Stress middel

Door kauwen wordt er endorfine aangemaakt.

Endorfine en zo

Vorige
Volgende
Terug naar Blogs