‚ô• GRATIS VERZENDING VANAF ‚ā¨75 ‚ô• SNELLE LEVERING ‚ô• ACHTERAF BETALEN
De maagzuurgraad (maag-PH) van een hond - Keetjes

De maagzuurgraad (maag-PH) van een hond

Maagzuurgraad 

De maagzuurgraad (maag-PH) van een hond of kat die voornamelijk rauw vlees eet, is zeer laag (zeer zuur), met een PH van 2 of lager (in verhouding tot het gehalte aan vleeseiwit).¬†Deze zure omgeving bevordert de afbraak van rauw vlees tot zacht verteerbaar materiaal.¬†De lage PH is ook uiterst effectief bij het doden van bacteri√ęn, met name potentieel pathogene bacteri√ęn zoals salmonella spp, clostridia, campylobacter en E. Coli.¬†

Eveneens afgestemd op dit rauw vlees dieet is een effectief spijsverteringsproces, dat plaatsvindt in een relatief kort maagdarmkanaal. Honden en katten hebben een significant korter maagdarmkanaal in vergelijking met andere niet-vleesetende (herbivore) dieren, terwijl de mens (omnivoor) een gemiddelde darmlengte heeft.

De relatieve lengte van de darm weerspiegelt de aard van het dieet en hoe effici√ęnt of langzaam het voedsel wordt afgebroken en opgenomen.¬†Vers rauw vlees wordt gemakkelijk verteerd en opgenomen in vergelijking met plantaardig materiaal. Carnivoren hebben een korte darm en een snelle doorgangstijd¬† - vers vlees kan in slechts 8-12 uur worden verteerd en verwerkt in het lichaam van de¬†carnivoren, terwijl het 3-5 dagen kan duren voordat plantaardig materiaal in de darm van een¬†herbivoor¬†is verwerkt.

Hoe je hond voedsel verteert

In het spijsverteringskanaal van je hond bevinden zich kleine eiwitten die enzymen worden genoemd - deze enzymen zijn verantwoordelijk voor het verteren van het voedsel dat je hond eet, zodat het kan worden omgezet in energie. Eiwit wordt ook gebruikt om structuren in het lichaam op te bouwen, terwijl vet wordt gebruikt om de wanden van de cellen van je hond op te bouwen.

Koolhydraten hebben geen andere functie in het lichaam dan het leveren van energie.

Sommige  spijsverteringsenzymen worden in de maag aangetroffen, waar voedsel wordt voorverteerd, en de rest van de enzymen komt vrij uit de alvleesklier van je hond... deze pancreasenzymen komen vrij in de dunne darm, waar ze het verteringsproces voltooien.

De maag van de hond verteert niet alleen voedsel, het¬†beschermt¬†je hond ook tegen schadelijke bacteri√ęn.

Dit houdt de pH van de maag rond de 2, die erg zuur is (ongeveer dezelfde pH als van azijn).

En de zuren in de maag van je hond spelen ook nog een belangrijke rol...

Hoe zuur bot kan verteren

Hier is een experiment om zelf te proberen.

Neem een ‚Äč‚Äčbot (probeer een bot van een kippenpoot) en doe het in een kom met azijn.

Laat het bot 2 tot 3 dagen erin weken.

Je zult zien dat je het bot gemakkelijk kunt buigen, alsof het rubber is geworden.

Het zuur lost het calcium (en andere mineralen) op. Als het calcium eenmaal is verdwenen, verliest het bot zijn hardheid.

Het zuur helpt je hond om bot te verteren. 

Kortom, de zuren in het spijsverteringskanaal van je hond:

  1. Laten enzymen in de maag vrij om het voedsel voor te verteren
  2. Remmen¬† de groei van gevaarlijke bacteri√ęn
  3. Maken enzymen vrij uit de alvleesklier voor verdere spijsvertering
  4. Nemen mineralen op uit het voer van je hond (zoals calcium, magnesium, zink en mangaan)

Wij zijn trots op de herkomst van ons vlees. Lees hier meer over ons vlees.

Een goede pH-waarde is één van de meest kritische factoren voor een goede gezondheid.

Een te hoge Ph kan gevolgen hebben voor het functioneren van het lichaam. Factoren die de pH-waarden van je hond be√Įnvloeden zijn voeding, stress, medicijngebruik en milieufactoren. Het lichaam van je hond heeft een ingebouwd reguleringssysteem. Bij afwijkingen gaat het lichaam zelf aan de slag om zuren te neutraliseren en af te voeren. Echter, bij (te) hoge verzuring nemen belangrijke mineralenvoorraden af met allerlei klachten tot gevolg.

Bij honden die brokken eten met veel koolhydraten, veel planteneiwitten en minder vleeseiwitten, zien we dat de zuurgraad van de maag begint af te nemen (de zuurgraad van de maag heeft betrekking op vleeseiwit), en de maag wordt progressief alkalischer (PH 4 en hoger). In deze minder zure omgeving doen zich verschillende belangrijke problemen voor;

  1. Met de veranderde PH vertraagt ‚Äč‚Äčde maagvertering en lediging
  2. Met de veranderde PH worden bacteri√ęn niet zo effectief vernietigd

Geen vlees toch een goede pH?

Dit betekent hoogwaardige, natuurlijke ingredi√ęnten in een gezonde en uitgebalanceerde formule met een hoog aandeel vlees. Bekijk hier onze natuurlijke gezonde hondenbrokken.¬†

De Maagzuurgraad

Vorige
Volgende
Terug naar Blogs