♥ GRATIS VERZENDING VANAF €75 ♥ SNELLE LEVERING ♥ ACHTERAF BETALEN
Warmte en Oververhitting bij Honden: Herken de Signalen en Wat Te Doen

Warmte en Oververhitting bij Honden: Herken de Signalen en Wat Te Doen

Warmte en Oververhitting bij Honden: Wat Je Moet Weten en Doen

De zomer is een geweldige tijd voor zowel honden als hun baasjes. Lange wandelingen in de natuur, spelen in het park en genieten van het zonnetje in de achtertuin – het zijn activiteiten waar onze trouwe viervoeters dol op zijn. Maar net zoals wij kunnen honden last krijgen van de warmte, en in ernstige gevallen kunnen ze zelfs oververhit raken. In dit blog bespreken we hoe je de signalen van oververhitting herkent en wat je kunt doen om je hond koel en comfortabel te houden tijdens de warme maanden.

Waarom Zijn Honden Gevoelig voor Warmte?

Honden kunnen niet zweten zoals mensen dat doen. In plaats daarvan reguleren ze hun lichaamstemperatuur voornamelijk door te hijgen en via hun voetzooltjes. Dit is minder efficiënt dan zweten, waardoor honden sneller oververhit kunnen raken, vooral tijdens extreme hitte of intense inspanning.

Signalen van Oververhitting bij Honden

Het is belangrijk om de tekenen van oververhitting bij honden te herkennen. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Hevig hijgen en kwijlen
 • Sloomheid of zwakte
 • Verlies van coördinatie
 • Felrode of bleek tandvlees en tong
 • Braken of diarree
 • Bewustzijnsverlies

Als je een van deze symptomen bij je hond opmerkt, is het cruciaal om onmiddellijk actie te ondernemen.

Wat te Doen bij Oververhitting

Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om je hond af te koelen en verdere complicaties te voorkomen:

1. Breng je Hond naar een Koele Plaats

Zorg ervoor dat je hond direct uit de hitte wordt gehaald en naar een schaduwrijke of koele plek wordt gebracht. Een goed geventileerde ruimte met airconditioning is ideaal.

2. Geef Water, maar met Mate

Het is cruciaal om je hond gehydrateerd te houden, vooral tijdens warme dagen, maar het is even belangrijk om te weten hoe je dit op de juiste manier doet. Laat je hond kleine slokjes water drinken in plaats van grote hoeveelheden ineens. Dit voorkomt niet alleen braken, maar beschermt ook tegen ernstigere gezondheidsrisico's zoals watervergiftiging.

Wat is Watervergiftiging?

Watervergiftiging, of hyponatriëmie, treedt op wanneer een hond te veel water binnenkrijgt in een korte tijd. Dit verdunt de natriumconcentratie in het bloed, wat kan leiden tot een gevaarlijk laag natriumgehalte. Natrium is essentieel voor het handhaven van de balans tussen water in en rondom de cellen. Wanneer deze balans verstoord raakt, kunnen de cellen beginnen te zwellen. In ernstige gevallen kunnen de hersencellen zwellen, wat leidt tot verhoogde druk in de schedel en ernstige neurologische symptomen.

Symptomen van Watervergiftiging

De symptomen van watervergiftiging kunnen variëren, maar de meest voorkomende tekenen zijn:

 • Sloomheid en desoriëntatie
 • Braken
 • Opgezwollen buik
 • Bleke tandvlees
 • Overmatige speekselproductie
 • Kwijlen
 • Spiertrillingen of -krampen
 • Onvast lopen
 • Moeite met ademhalen
 • Bewustzijnsverlies

Als je een van deze symptomen bij je hond opmerkt na het drinken van veel water, is het belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met een dierenarts.

3. Gebruik Koude Handdoeken of IJs

Een effectieve manier om je hond snel af te koelen bij oververhitting is door het gebruik van koude, vochtige handdoeken. Dit helpt om de lichaamstemperatuur van je hond te verlagen en verdere complicaties te voorkomen. Hier zijn enkele stappen en tips voor het veilig en effectief gebruik van koude handdoeken of ijs:

Waar en Hoe de Handdoeken Toe te Passen

 1. Hals: Leg een koude, vochtige handdoek op de hals van je hond. Dit helpt om de bloedvaten in de nek te koelen, wat de algehele lichaamstemperatuur kan helpen verlagen.
 2. Oksels: Plaats koude handdoeken onder de oksels van je hond. Dit zijn gebieden waar veel bloedvaten dicht bij de huid liggen, waardoor het koelen van deze plekken bijzonder effectief is.
 3. Achterpoten: Leg de handdoeken ook tussen de achterpoten, bij de liesstreek. Dit is een ander gebied waar grote bloedvaten dicht bij de oppervlakte liggen, waardoor koeling hier de kernlichaamstemperatuur sneller kan verlagen.

Waarom Geen IJskoud Water of Direct IJs Gebruiken?

Het kan verleidelijk zijn om ijskoud water of direct ijs te gebruiken om je hond snel af te koelen, maar dit kan meer kwaad dan goed doen. Hier zijn de redenen waarom je dit moet vermijden:

 1. Vernauwing van de Bloedvaten: IJskoud water of ijs kan de bloedvaten aan de oppervlakte van de huid doen vernauwen. Dit vermindert de bloedstroom naar het huidoppervlak, wat de koelingseffectiviteit vermindert en de warmte langer in het lichaam vasthoudt.
 2. Shock Effect: Plotselinge blootstelling aan zeer koude temperaturen kan een shockeffect veroorzaken, wat stress en mogelijke complicaties voor je hond kan veroorzaken. Dit kan het herstelproces bemoeilijken en de toestand van je hond verergeren.
 3. Ongemak en Weerstand: Honden kunnen ongemak ervaren door het plotselinge contact met iets heel kouds, wat hen resistent kan maken tegen verdere koelingspogingen. Het is belangrijk dat het proces van afkoelen zo comfortabel mogelijk is om stress te minimaliseren.

4. Raadpleeg een Dierenarts

Als je hond niet snel lijkt te herstellen of als de symptomen ernstig zijn, breng hem dan onmiddellijk naar de dierenarts. Oververhitting kan leiden tot levensbedreigende complicaties, zoals hitteberoerte en orgaanfalen.

Preventie is Beter dan Genezen

Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat je hond oververhit raakt:

1. Beperk Activiteiten tijdens de Warmste Uren

Probeer wandelingen en speelactiviteiten te plannen in de vroege ochtend of late avond wanneer het koeler is.

2. Zorg voor Voldoende Schaduw en Water

Zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot een schaduwrijke plek en vers, koel water.

3. Nooit in de Auto Laten

Laat je hond nooit achter in een geparkeerde auto, zelfs niet voor een korte periode. De temperatuur in een auto kan snel oplopen tot gevaarlijke niveaus.

4. Invriezen van Gevulde Snacks

Een leuke en effectieve manier om je hond koel te houden is door het geven van ingevroren snacks. Dit biedt niet alleen verkoeling, maar ook een smakelijke traktatie die je hond helpt om comfortabel en gelukkig te blijven tijdens warme dagen. Een voorbeeld hiervan is het vullen van kalfsluchtpijpen met yoghurt en deze in te vriezen.

Hoe je dit doet:

 1. Kalfsluchtpijpen: Gebruik kalfsluchtpijpen van ongeveer 15 cm, zoals die verkrijgbaar zijn bij Keetjes.
 2. Vulling: Vul de luchtpijpen met natuurlijke geiten yoghurt. Je kunt ook variëren met andere ingrediënten zoals gewelde powerfoods of steamies.
 3. Invriezen: Plaats de gevulde luchtpijpen in de vriezer en laat ze enkele uren bevriezen, totdat de vulling stevig is.

Voordelen:

 • Verkoeling: De koude snack helpt om de lichaamstemperatuur van je hond te verlagen.
 • Entertainment: Het duurt even voordat je hond de vulling heeft opgegeten, wat zorgt voor langdurig vermaak.
 • Gezond: Door zelf te bepalen wat je in de luchtpijp stopt, kun je ervoor zorgen dat je hond alleen gezonde ingrediënten binnenkrijgt.

Een Luchtig Slot

Het is belangrijk om altijd goed op je hond te letten tijdens warme dagen. Een beetje voorbereiding en zorg kunnen ervoor zorgen dat jij en je trouwe viervoeter samen kunnen genieten van een veilige en leuke zomer. Vergeet niet om ook zelf goed gehydrateerd te blijven en te genieten van de zon op een verantwoorde manier!

Blijf koel en geniet van de zomer! Voor meer tips en producten die je hond helpen om de hitte te verslaan, bezoek Keetjes.nl.

Vorige
Terug naar Blogs