Varkensvlees

“Je bent niet wat je eet, je bent wat je eten eet”

Wat een dier eet, komt even goed in het lichaam van je hond terecht. Eet dat dier vooral voer dat het vetmest, maar eigenlijk bestaat uit een soort afvalproducten uit de industrie, zal de kwaliteit van het vlees minder zijn.

Spijsverteringssysteem van varkens

Het spijsverteringssysteem van varkens verschilt duidelijk van die van koeien, welke herkauwers zijn. De maag van het varken heeft een hoge zuurgraad, maar doordat varkens veelvraten zijn en grote hoeveelheden voer eten, wordt het maagzuur verdund. Hierdoor kunnen allerlei soorten parasieten deze barrière ongehinderd passeren. Er komen allerlei parasieten en toxische stoffen in het vlees van het varken terecht.

Het varken is een biologische opruimer

Varkens zijn gulzige dieren, absoluut niet kieskeurig en willen alles eten wat op hun pad komt. Het zijn alleseters (omnivoren) en op hun menu staat zowel plantaardig voedsel als vlees. Van nature is het varken een biologische opruimer, een biologische stofzuiger. Dat is zijn taak, daarvoor is hij ontworpen. Door deze functie is het lichaam van varkens een gifstoffendepot. Varkens kunnen er zelf blijkbaar wel tegen.

Snel spijsverteringsstelsel en niet zweten

Het spijsverteringsstelsel van een varken verteert het voedsel binnen maar liefst vier uur. Mede daarom is het varken niet in staat om de giftige stoffen uit het voedsel te verwijderen. De giftige stoffen worden opgeslagen in de vetcellen van de varkens. Het varken kan niet zweten of transpireren. Het heeft namelijk geen zweetklieren. Hierdoor is het varken niet in staat om de overtollige toxines te verwijderen. Al met al hebben varkens een slecht ontgiftingssysteem, waardoor veel van hun afvalstoffen in hun (vet- & spier)weefsel opgeslagen wordt. Hoe minder afvalstoffen het dier binnen krijgt, hoe minder toxisch het vlees is. Krijgt het varken alleen kruiden, paddenstoelen en eikels binnen dan hoeven er weinig afvalstoffen verwerkt te worden.

Het Ibérico varken

”Ieder varkensvlees is toch hetzelfde?”, horen we je denken. Hoewel deze gedachte enigszins begrijpelijk is, kunnen we je direct vertellen dat dit absoluut niet het geval is. Vlees van het Ibérico varkensras is namelijk het meest gewilde varkensvlees ter wereld en dit vinden wij dan ook niet verwonderlijk. Hetgeen wat dit vlees zo uniek maakt is dat deze varkens enkel en alleen leven in Spanje, op het Iberisch Schiereiland (Iberië) om precies te zijn. Doordat de varkens die op dit schiereiland leven onder bescherming staan van de Spaanse autoriteiten ben je altijd verzekerd van vlees van topkwaliteit. Dit komt omdat de overheid enorm streng controleert om ervoor te zorgen dat het productieproces zo zuiver mogelijk verloopt, waardoor je altijd verzekerd bent van natuurlijk vlees zonder toevoegingen. 

“Cerdo Ibérico” of “Iberisch varken” is een halfwild varken, dat zich uitstekend heeft aangepast aan de extreme temperaturen in het zuiden en zuidwesten van Spanje. Deze varkens leven in open bossen, “dehesa” genaamd, waar veel steen- en kurkeiken te vinden zijn. Hun hoofdvoedsel is de natuurlijke vegetatie, zoals gras, paddestoelen en wilde kruiden.

Hoogtepunt voor de Iberico varken

Het absolute hoogtepunt komt tijdens de montanero. Dat is het seizoen waarop de rijpe eikels (biotta) van de bomen vallen. In deze periode, die van november tot maart duurt, eten de varkens de rijpe eikels. De varkens vinden deze zo lekker dat ze op dat moment hun varkenssnoet ophalen voor hun normale voeding van gras, paddestoelen en wilde kruiden. De eikels zorgen ervoor dat de varkens in enkele maanden tijd 60 tot 80 kg aankomen. Een gezond dier eet dan 6 tot 10 kg eikels per dag. Die eikels zorgen ervoor dat het vlees van deze varkens zeer kruidig is en een voortreffelijk aroma heeft. 

Komen we terug op de eerste zin “Je bent niet wat je eet, je bent wat je eten eet”

Dát is de reden dat wij kiezen voor Iberische varkensoren. Klik hier om naar het product te gaan

Keetjes … als herkomst telt…

Neem eens een kijkje op onze pagina met varkensvlees producten

Dit bericht is gepost in blogs. Bookmark de link.
nl_NLDutch