Obesitas bij honden

Het is nooit te laat om de gezondheid, mobiliteit en kwaliteit van leven te verbeteren.

Je hond voelt zich niet lekker

De kans is groot dat als je hond extra kilo’s bij zich draagt, hij zich niet lekker voelt. De impact van zelfs een klein beetje overgewicht is exponentieel groter en meer geconcentreerd bij honden dan bij mensen. Obesitas bij honden kan niet alleen een aantal ziekten veroorzaken en andere verergeren, maar het schaadt ook de normale lichaamsfuncties. 

Honden met overgewicht zijn vatbaar voor het ontwikkelen van

  • metabole onregelmatigheden
  • abnormale functies in veel orgaansystemen
  • diabetes mellitus en insulineresistentie
  • hypertensie
  • aandoeningen van de nieren, lever en huid
  • artritis, blaas- / urinewegproblemen
  • gewrichts- en ligament problemen en andere orthopedische problemen
  • schildklier onevenwichtigheden
  • ademhalingsaandoeningen, hartfalen en chronische ontsteking

Onderzoek heeft ook een verband aangetoond tussen obesitas en kanker, maar het is niet duidelijk hoe het risico op kanker wordt verhoogd. Een theorie is dat overtollig vet rond vitale organen schadelijke ontstekingen verhoogt. Na verloop van tijd kan chronische ontsteking op laag niveau DNA-schade veroorzaken die tot de ontwikkeling van kanker leidt.

Kortere levensduur

Honden met overgewicht of obesitas leven ook een korter leven – gemiddeld 2 1/2 jaar minder dan honden met een gezonde lichaamsconditie. Een in 2018 gepubliceerde studie onderzocht gegevens van meer dan 50.000 gecastreerde honden van klanten in 12 populaire rassen gedurende een periode van 20 jaar en ontdekte dat overgewicht in het lichaam werd geassocieerd met een kortere levensduur bij alle 12 rassen. De omvang van het effect varieerde en was het minst voor honden van grote rassen (5 maanden) en het grootst voor honden van het kleinste ras (meer dan 2 jaar). 

Het goede nieuws is dat veel van deze gezondheidsproblemen kunnen worden voorkomen, verzacht of geëlimineerd door goede voeding, een actieve levensstijl en het behouden van een gezond gewicht.

Veel factoren beïnvloeden het gewicht van je hond

Energie wordt gemeten in calorieën en calorieën zijn essentieel voor het functioneren van een lichaam. Overtollige energie wordt echter opgeslagen als lichaamsvet en ontstaat wanneer er meer calorieën worden ingenomen dan door het lichaam wordt verbruikt. 

Vetopslag kan voor sommige dieren een nuttige afdekking zijn tegen magere tijden. Zo brengen beren hun niet-winterslaap dagen door met het zoeken naar voedsel en zoveel mogelijk eten, zodat dit extra gewicht (opgeslagen energie) beschikbaar is voor het lichaam om te gebruiken voor basis lichaamsfuncties tijdens hun winterslaap. Ze doen dit omdat voedsel niet direct beschikbaar is tijdens de magere koude wintermaanden. In winterslaap verminderen hun lichamen hun fysiologische processen tot het meest minimale niveau, waarbij ze de opgeslagen energie gebruiken om te overleven. 

Onze honden hebben daarentegen het hele jaar door voer en hebben daarom geen extra energieopslag nodig. Dat extra gewicht kan zelfs schadelijk zijn.

Naast de hoeveelheid voer zijn er nog andere factoren die het gewicht van een hond kunnen beïnvloeden. Ook de caloriedichtheid (het aantal calorieën in een portie) en de verteerbaarheid van voedsel kunnen een rol spelen. Niet-voedingsgerelateerde factoren die het gewicht kunnen beïnvloeden, zijn onder meer genetica, levensstijl en activiteitenniveau, levensfase, klimaat en zelfs sommige ziekten.

Lichaamsconditie score

Omdat het ideale gewicht van een hond varieert op basis van ras, grootte en leeftijd, en de conditie van de hond belangrijker is dan hoeveel hij weegt, biedt een lichaamsconditiescore (BCS) een meer zinvolle meting dan het gewicht van de hond alleen. 

BCS-richtlijnen vragen om een ​​beoordeling van de conditie op bepaalde locaties op het lichaam van een hond; deze beoordelingen kunnen vervolgens worden gecategoriseerd in een score. De negenpuntsschaal loopt van 1 tot 9. Een score van 1 geeft aan dat de hond extreem dun is en een score van 9 duidt op extreem zwaarlijvig. Scores van 4 en 5 worden als ideaal beschouwd. 

Het verschil tussen elk punt op de negenpuntsgrafiek vertegenwoordigt ongeveer 10 tot 15%. Over het algemeen wordt een hond als overgewicht beschouwd als het niveau van overtollig lichaamsvet groter is dan of gelijk is aan 15% van het ideaal; terwijl zwaarlijvigheid losjes wordt gedefinieerd als zijnde 30% boven optimaal.

Een algehele BCS-score geeft een eigenaar meer informatie over hoe het hele lichaam van de hond eruitziet en aanvoelt – en hoe het er specifiek uit moet zien en aanvoelen. Hoewel frequente wegingen nuttig zijn om kleine verliezen (of winsten) in het gewicht van een hond te detecteren, helpt de BCS zowel het probleem als het doel te beschrijven. 

TIPS VOOR GEWICHTSVERLIES

1: Meten is weten oftewel meet de hoeveelheid voer (brok of vlees) af. Meet de hoeveelheid passend bij een gezond gewicht voor je hond dus niet het gewicht wat hij nu met zich  mee draagt.

2: Snack verstandig. Gezonde traktaties zonder toevoegingen. Puur vlees of vis. 

Al onze snacks zijn vrij van toevoegingen, enkel gedroogd en zijn een gezonde aanvulling.

3: Bewegen. Lekker samen lopen. Vergroot de afstand langzaam zodat je hond conditie kan opbouwen.

4: Speel met je hond. 

5: Plan dates met geschikte speel partners ( lees; andere honden).

6: Caloriearm en vezelrijk voedsel (zoals Keetjes® Powerfoods) kan het succes van een plan voor gewichtsverlies bevorderen; ze helpen niet alleen om honden een voller gevoel te geven en het hongergevoel te verminderen, ze verminderen ook de calorische dichtheid van een dieet zodat een grotere hoeveelheid voedsel kan worden gevoerd. 

Dit bericht is gepost in blogs. Bookmark de link.
nl_NLDutch