Hack het Happy brein

Feel good boost

Net zoals bij mensen bepalen chemische stofjes in het hoofd van de hond hoe hij zich voelt.

Geluk, verdriet, angst, agressie, blijdschap, onzekerheid- alles kan worden herleid tot wat er in het hoofd omgaat.

De wetenschap heeft inmiddels bewezen dat je de controle over je hersenen kunt nemen en je Happy Neuro chemicaliën kunt ‘hacken’.
Zo kan je ervoor zorgen dat je hond zich nog happier voelt.

Geluk is te vinden in de schijnbaar onbeduidende, alledaagse dingen die je hond doet.
Deze geven de hersenen een boost van feel-good chemicaliën en zorgen ervoor dat deze blijven stromen.

Het brein is een positief feedback systeem, wat betekent dat gelukkig zijn vaak tot meer geluk leidt.

Gewoonlijk is een kleine aanpassing in het alledaagse al voldoende om je hond een goed gevoel te geven of om een opwaartse cyclus te beginnen.

Wat voor de ene hond werkt, doet misschien niets voor de ander maar er zijn heel veel kleine dingen die je kunt proberen om het brein een positievere inslag te geven. 

DOPAMINE

Dopamine is een stof die hoort bij het beloningssysteem van de hersenen. Het is een neurotransmitter. Dat zijn een soort ‘boodschapperstofjes’ in de hersenen die informatie van de ene naar de andere zenuwcel overbrengen. Dopamine zorgt ervoor dat we (mens en dier) ons tevreden en beloond voelen.

Dopamine wordt niet constant geproduceerd maar komt vrij bij bepaalde handelingen of situaties zoals goed eten, een taak volbrengen (snuffelen, training, hersenwerk), het behalen van succes tijdens spel en het verkrijgen van voldoende rust ‘s nachts én overdag. 

Keetjes® snacks zijn niet alleen een gezonde traktatie…
Ze zijn een waardevolle aanvulling op de dagelijkse voeding

SEROTONINE

Serotonine, ook wel bekend als 5-HTP (5-hydroxytryptamine) is zowel een hormoon als een neurotransmitter (boodschapperstof) en komt voor in het centrale zenuwstelsel, hart- en vaatstelsel, darmen en in het bloed. Dit klinkt in eerste instantie misschien niet zo interessant, maar als je het boodschapperstofje nader bekijkt, word je wel blij.

Serotonine heeft een aanzienlijke invloed op het ontstaan van gevoelens zoals evenwichtwelzijn en tevredenheid. Het kan bijvoorbeeld een kalmerende werking hebben, het geheugen stimuleren of een diepe slaap bevorderen. In het maag-darmkanaal is serotonine ook betrokken bij het controleren van de peristaltiek, oftewel bewegingen van de darm.

Om ervoor te zorgen dat de neurotransmitters goed hun werk kunnen doen, is het belangrijk dat ze toegang hebben tot de juiste voedingsstoffen. Die kunnen de neurotransmitters halen uit groenten en fruit, maar komen ook vrij door beweging. Dat betekent ook dat er geen onbeperkte voorraad aan voedingsstoffen is.  Wat je verbruikt, moet je weer aanvullen. Iedere hond verbruikt neurotransmitters, maar de een wat meer dan de ander. Dat is geen probleem, zolang je deze blijft voeden.

Keetjes® POWERFOODS is een perfecte aanvulling op de dagelijkse voeding.  100% pure groente, fruit & kruidenmix. Rijk aan vitaminen, mineralen en voedingsstoffen.

Zonlicht & bewegen

Zoek de zon op en loop een blokje om, of wandel heerlijk door de vrije natuur

Zonlicht helpt de productie van serotonine in de hersenen te stimuleren. De natuur heeft gezorgd voor een perfecte bron van therapie: Honden (en ook mensen) kunnen een pauze nemen onder de ‘zonnebank van de natuur’ en tegelijkertijd een flinke dosis vitamine D opnemen.

Het is verbazingwekkend hoe harige wezens zich zelf likken na (of tijdens) het zonnebaden. De Vitamine D gaat dan niet verloren maar wordt opgenomen door het likken. In de zon liggen is natuurlijk gedrag dat zowel voor mens als dier goed is. Natuurlijk zijn wij als verzorgers van onze honden wel verantwoordelijk voor de veiligheid (dus dat betekent tijdens de warme zomerdagen wij bepalen wat goed voor ze is en de zonaanbidder(s) op tijd uit de zon halen)

Boost de darmgezondheid van je hond

Hoewel serotonine een neotransmitter is, wordt zo’n 90% tot 95% van de totale hoeveelheid serotonine in de darmen aangemaakt. De overige 5% tot 10% wordt in de hersenen geproduceerd. Daar is serotonine onder andere betrokken bij het reguleren van gedrag en het slaappatroon.

Lees hier meer over darmgezondheid en gedrag

OXYTOCINE
Oxytocine – ook wel bekend als hét knuffelhormoon – is een belangrijk stofje in de hersenen dat verantwoordelijk is voor een gevoel van intimiteit en verbondenheid. Als iets het geluksniveau een boost geeft, dan is het zoveel mogelijk van die twee woorden toevoegen aan het leven van je hond. Daarnaast geeft oxytocine  zelfvertrouwen, maakt het  vrolijk en helpt het ontspannen. Oxytocine vermindert ook stress en onderdrukt angstgevoelens.

Bij gewenste aanraking stijgt het oxytocine niveau onmiddellijk: van aai over de bol tot kriebelen achter het oor tot ruw door de vacht aaien. Door het toegenomen oxytocine gehalte in het lichaam voelt je hond zich gelukkiger en het hormoon vergroot gevoelens van verbinding.

Naast liefdevolle aanrakingen kan een oprecht compliment je hond ook voorzien van een boost oxytocine. Dus laten we die vriendelijke woorden vooral niet opsparen tot het wekelijkse trainingsuurtje ;-). Beloon je hond uitbundig met je stem of met iets lekkers als hij iets fijns doet. Loopt hij trots met een knuffel in zijn bek? “Oh wat ben jij de allerknapste, heb je zoiets moois gevonden?”
Sta je lekker te koken en blijft je hond op een afstand al kwijlend toe te kijken?
“Wat ben jij een knapperd, steel je dit keer niets van het aanrecht!!”
Beetje humor heb je soms wel nodig.

Feel the good vibes!

ENDORFINE

Endorfine heeft eigenschappen die te vergelijken zijn met de werking van morfine. Het stofje heeft een dusdanige werking op de hersenen dat je hond minder gevoelig is voor pijn. Daardoor ontstaat er ruimte voor aangename gevoelens. Hoe je de productie van deze natuurlijke feel good drug bij je hond kunt boosten lees je hier.

Bewegen. Als je hond flink beweegt, belast hij zijn lichaam. Dat betekent dat er een zekere pijnprikkel wordt afgegeven aan de hersenen. En pijnprikkels zorgen op hun beurt weer voor de productie van endorfine. 

Kauwen. Kauwen is het beste anti stress middel voor honden. Door kauwen wordt er direct endorfine (en ook serotonine) aangemaakt.

Er zijn zo veel gezonde, natuurlijke snacks die we produceren dat er voor iedere hond wel wat wils is. Van rund tot gevogelte, van lam tot paard en van kameel tot vis

Dit bericht is gepost in blogs. Bookmark de link.
nl_NLDutch