Gevaarlijke botten ~ geef ze niet

Iedereen kent ze wel, ze worden nog steeds hier en daar in verschillende dierenwinkels (fysiek en online) aangeboden. Een zogenaamde lekkernij voor de hond maar deze botten zijn levensgevaarlijk.

Als het volgende, als waarschuwing op de verpakking vermeld staat, waarom dan toch kopen?

Opmerking: let erop, dat de botten alleen als kauwsnack geschikt zijn of als bezigheid, maar niet als geheel om te eten. Fijngekauwde bottenmassa zorgt voor klompen in de maag en kan zo ernstige verstopping veroorzaken. Scherpe botsplinters kunnen de darmwand beschadigen!

Bron: Verpakking willekeurig dinobot

Dit betekent dat de leverancier zich volledig bewust is van de gevaren van deze botten, en dat ze inderdaad versplinteren. Een bot koken, roken of bakken heeft allemaal hetzelfde effect. Desbetreffende bedrijf heeft al honderden klanten gehad van wie de honden stierven of ernstig ziek werden doordat de botfragmenten ernstige interne schade aanrichtten. Er is ook het toegevoegde feit van conserveermiddelen en nep-rookaroma’s, omdat onze honden echt een bot willen dat gearomatiseerd is in plaats van natuurlijk?  Je denkt misschien dat het een geweldige traktatie is om je hond een gerookt bot, of “echt serranobot” te geven, maar een gevaarlijkere snack kun je niet krijgen.

Lees hier het bericht in de AD: strijd tegen dodelijk dinobot gaat door na tweede sterfgeval hond

Lees hier het bericht in de Gelderlander: 4 jarige hond sterft op gruwelijke manier na eten dinobot

Nadelen op een rij:

Wat zijn de nadelen dan?

  • Dinobotten (ook bekend als serranobotten) zijn te hard voor de tanden wat voor gebitsproblemen kan zorgen.
  • Dinobotten zijn gemaakt van dragend bot, wanneer een hond zoveel bot tegelijkertijd eet dan krijgt de hond te veel calcium en te veel fosfor binnen.
  • Dinobotten kunnen zorgen voor harde ontlasting, verstoppingen en voor splinters in de maag.
  • Dinobotten zijn gerookt en door het verhitten van het bot kan dit makkelijk splinteren.

Vaak gebruiken mensen als argument om toch zo’n bot te kopen “dan is mijn hond lekker lang bezig”. Je gunt je hond de wereld, dat begrijpen wij als geen ander. Kies dan voor een veilig alternatief. Een kauwsnack waar ze minder lang op kauwen maar wel vaker plezier aan kunnen beleven.

Onze populaire kauwsnacks zijn voornamelijk de Happy Keetjes. We gebruiken hiervoor runderkophuid afkomstig van grasgevoerde runderen. Volledig vrij van toevoegingen en op lage temperatuur gedroogd.

Deze produceren we in verschillende maten, gewichten en afmetingen.

Zo zijn er de Happy Keetjes original, geschikt voor jong en oud, klein en groot. De happy Keetjes extra hard zijn hetzelfde maar dan langer gedroogd. De Happy Keetjes XL (extra lang) en de Happy Keetjes kauwrol zijn geschikt voor de stoere kauwers. 

Uiteraard kun je ook altijd bij ons terecht voor advies. 

Dit bericht is gepost in blogs. Bookmark de link.
nl_NLDutch