Darmgezondheid en gedrag

De verbinding tussen darmgezondheid en gedrag

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar hoe het voedsel dat we onze kinderen geven, hun gedrag beïnvloedt. Suikers en geraffineerde koolhydraten zorgen voor hyperactieve, chagrijnige en ongeduldige kinderen.

Verbetering? Verwijder bewerkte voedingsmiddelen en vervang ze door natuurlijke alternatieven.

Maar als het om honden gaat …

Het voedsel dat we ze geven en de rol ervan in de darmen is misschien wel een van de meest over het hoofd geziene onderwerpen met betrekking tot gedrag.

Darmmicroben vormen een belangrijk onderdeel van ons biologische raamwerk en hoe meer we erover begrijpen en hoe ze verband houden met andere delen van onze constitutie, hoe beter.

De University of California Los Angeles heeft een recent onderzoek gedaan . Ze ontdekten dat darmmicroben zich linken naar delen van de hersenen die de stemming en het gedrag beïnvloeden. Dit kan mogelijk reacties op angst zijn.

Onderzoek heeft ook gekeken naar ontstekingen als een immuunrespons op:

⇒Zwaarlijvigheid ⇒Suikerrijke diëten ⇒Grote hoeveelheden transvetten ⇒Andere ongezonde voedingsmiddelen

Deze kunnen ook stemmingsstoornissen veroorzaken, zoals depressie en angst.

Waarom gebeurt dit?

Deze bewerkte voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte leiden tot het vrijkomen van bacteriële toxines, lipopolysacchariden genaamd. Lipopolysacchariden hangen normaal gesproken veilig in de darmen van je hond, maar … wanneer ze in het bloed komen (dankzij die vetrijke, bewerkte maaltijden), worden ze giftig.

Wat heeft dit te maken met  gedragsproblemen van de hond?

Deze lipopolysacchariden vernietigen de hersencellen die de neurotransmitters serotonine en dopamine maken. (Weet je wel… de zogenaamde gelukshormonen?) En uit onderzoek blijkt dat een tekort aan deze hormonen een aanzienlijke invloed kan hebben op het gedrag van je hond. Het verbeteren van de darmgezondheid van je hond kan dus de productie van neurotransmitters garanderen.

Het blijkt ook dat ons enterisch zenuwstelsel (ENS) verband houdt met de emotionele aspecten van het centrale zenuwstelsel (CZS). (ENS bevindt zich in de darmen en CZS bevindt zich in de hersenen en de wervelkolom). Simpel gezegd, elke keer dat we eten, stuurt de ENS berichten naar onze hersenen die onze emotionele toestand beïnvloeden. Dat geldt ook voor je hond.

Je bent wat je eet…. Nou, je hond is ook wat hij eet. 

Tips voor een evenwichtiger dieet

Houd het vrij van granen, conserveermiddelen, zouten, suikers en bewerkte voedingsmiddelen.  Veel honden worden met deze ene simpele stap minder hyperactief en minder angstig.

Alles wat je kan doen om de darmen en zijn goede bacteriën te ondersteunen, ondersteunt het immuunsysteem.

Keetjes is de Hollandse bodem voor je hond. Kies voor 100% natuurlijke brokken en/of vlees van premium kwaliteit en voor een eerlijke prijs.

Verbeter de darmgezondheid van je hond om probleemgedrag te verbeteren

Als het gaat om problemen met het gedrag van honden,  is het verstandig de oorzaak aan te pakken, niet de reactie.

Als je een hond  met gedragsproblemen in huis hebt, is het belangrijk om de darmgezondheid aan te pakken. Het volgen van de bovenstaande suggesties is slechts één stap op weg naar succes … maar het is een grote (en belangrijke).

We moeten dit probleem holistisch benaderen … een aanpak die betrekking heeft op

• Genetica

• Ras

• Opvoeding

• Eetpatroon

• Milieu

• Gezondheid

• Gedragswijziging

Het is belangrijk om met al deze factoren rekening te houden, aangezien ze het welzijn van de hond beïnvloeden… geest, lichaam en ziel.

“Net zoals voor de mens is voor de hond voeding van levens belang en hoe zuiverder en eerlijker hoe beter: dat betekent: zo min mogelijk toevoegingen, geen kleur stoffen en bedoelt zoals je maag darm stelsel het kan verteren zoals het hoort” Dierenarts Anne mies Rosenthal aan het woord…lees meer…

Bron https://www.dogsnaturallymagazine.com/

https://www.iflscience.com/health-and-medicine/gut-microbes-strongly-influence-emotional-behaviors/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11850061/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1601-183X.2010.00568.x

Dit bericht is gepost in blogs. Bookmark de link.
nl_NLDutch